Sfaturi pentru montarea unei sobe

Pentru a fi siguri ca soba va functiona in conditii optime si pentru a reduce riscul aparitiei de evenimente nefericite trebuie sa ne asiguram ca montajul sobei se va face respectand urmatoarele indicatii:

Amplasamentul sobei trebuie pregatit in prealabil, astfel incat soba sa fie asezata pe o suprafata orizontala neteda, stabila si neaparat neinflamabila. Daca este necesar, pentru a nu pune soba direct pe pardosea, se poate folosi un suport care sa fie mai mare cu cel putin 30 de cm in lateralu sobei si cu cel putin 50 cm in fata acesteia. Bineinteles, suportul trebuie sa fie stabil si neinflamabil la randul sau.
De asemenea, pe o distanta de cel putin 80 cm in jurul sobei, sau si mai mult, in functie de zona de radiere a sobei, nu trebuie sa se afle nici un obiect care ar putea fi inflamabil sau degradabil la caldura.

Legarea sobei la cos se va face doar in urma consultarii cu un specialist, intrucat elementele de legatura trebuie montate astfel incat sa nu patrunda in sectiunea de trecere a cosului, dar totusi sa fie montate trainc si etans. De asemenea, este necesar ca terminatia sobei sa fie la caeiasi dimensiune cu burlanele iar soba sa lucreze cu un cos individual. Daca totusi situatia necesita legarea altor dispozitive de incalzire la celasi cos, atunci cosul va trebui sa fie calculat pentru toate acestea insumate.

Principiul de functionare al sobelor face ca acestea sa functioneze cu aport de aer proaspat. Daca fluxul de aer proaspat este deficitar atunci exista riscul unor arderi incomplete, sau mai rau, a intoarcerii gazelor arse in incapere. Practic, pentru fiecare kW din capacitate, soba trebuie sa aspire minim 4 mc/ora de aer proaspat astfel incat este absolut necesar ca, in caz de necesitate, sa fie asigurata afluenta de aer din incaperile vecine sau din exterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *